Külhoni közösségekben is bemutatták az 1962-es Mindszenty-kötet magyar fordítását


2019. május 27.

Külhoni közösségekben is bemutatták az 1962-es Mindszenty-kötet magyar fordítását

 

Május 17-én az augsburgi Szent László Magyar Katolikus Misszión, majd az ezt követő napokban a müncheni Magyar Katolikus Egyházközségben és a bécsi Pázmáneumban ismerhették meg az érdeklődők a Vecsey József által szerkesztett Mindszenty-kötetet.

Május folyamán a németországi és az ausztriai magyar katolikus közösségekben is megemlékezéseket tartottak Mindszenty József bíboros halálának évfordulójához kapcsolódva. Május 6-án Kölnben emléktáblát avattak a tiszteletére, május 17-én az augsburgi Szent László Magyar Katolikus Misszión, az ezt követő napokban pedig a müncheni Magyar Katolikus Egyházközségben és a bécsi Pázmáneumban ismerhették meg az érdeklődők a Vecsey József által szerkesztett Mindszenty József – Írások hetvenedik születésnapjára című kötet magyar fordítását.

Az eredetileg német nyelven íródott tanulmánykötetet 1962-ben adták ki Münchenben. A Magyarországon először 2017 novemberében megjelent magyar nyelvű fordítást Soós Viktor Attila egyháztörténész, a kötet egyik lektora, Szalai Viktor, a kötet kiadója és Taczman Andrea fordító mutatta be. Az esteket Bágya Rita, a Mindszenty Társaság titkára és a magyar nyelvű kiadás előszavának szerzője moderálta.

A könyvbemutató Münchenben és Bécsben is szentmisével kezdődött: a müncheni Magyar Katolikus Egyházközség kápolnájában Merka János plébános, a bécsi Pázmáneumban pedig Varga János rektor vezetésével.

Mindkét helyszín szorosan kötődik Mindszenty József személyéhez: a müncheni Magyar Katolikus Egyházközség épülete a bíboros közbenjárására lett a müncheni magyar katolikusoké, a Pázmáneum pedig élete utolsó éveiben otthona volt Mindszenty Józsefnek.

Varga János rektor szentbeszédében az apostolokhoz hasonlította Mindszenty bíborost, hiszen élete utolsó szakaszában ő is sokat utazott, és munkáját, Isten országának építését itt, a földön ő is szorongattatások közepette végezte. Ugyanakkor mindvégig kitartott a krisztusi tanítás mellett: „Amint én szerettelek benneteket, úgy szeressétek ti is egymást” (Jn 13,34).

A könyvbemutató alkalmával Szalai Viktor, az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskola alapítója beszámolt arról, hogy a kötetre a Közi Horváth Józseffel – a München és környéki nyugati emigráció köztiszteletben álló papjával – kapcsolatos kutatása során talált rá 2016-ban. A könyvnek ugyanis része egy Mindszenty József közéleti tevékenységét bemutató tanulmány is, Közi Horváth József tollából. A magyar nyelvű kiadás ötvenöt évvel az eredeti megjelenése után, a 2017–2018-as Közi Horváth József Emlékév nyitórendezvényén juthatott el a nagyközönséghez.

Soós Viktor Attila ismertette Mindszenty József bíboros életét, megvilágítva azt a történelmi kort, melyben fáradhatatlanul dolgozott. Kiemelte lelkipásztori és közéleti tevékenységét, melynek kapcsán szólt arról is, hogy mennyit tett az üldözöttekért, akikben mindig Krisztust látta. A Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja elmondta, hogy a kötet több szempontból is kiemelkedő helyet foglal el a Mindszenty-szakirodalomban. Egyrészt kordokumentumról van szó, mert a kötetet az akkor 70. életévét betöltő bíborosnak írták születésnapi ajándék gyanánt olyan emigrációban élő munkatársak és kortársak – például Bogyay Tamás, Mehrle Tamás OP, Hegyi János SJ –, akik jó ismerői voltak életútjának és munkásságának. Másrészt a szerzők tiszteletét kifejező, tudományos igényességgel megírt tanulmányok azzal a céllal is születtek, hogy a Mindszenty-életmű a német ajkú olvasók számára is hozzáférhető legyen.

A könyvbemutató-sorozat hétvégéjén a Közi Horváth József Népfőiskola szervezésében az előadók az oberhachingi temetőben koszorút helyeztek el az egykori magyar emigráns papok sírjánál.

A kötetet Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök lektorálta.

A Mindszenty-kötet a Közi Horváth József Népfőiskola e-mail-címén megrendelhető: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.


magyarkurir.hu 

Vissza

 
Hír


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2020. szeptember 18. péntek, Diána napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2019.07.31. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Szeptember  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
 
    

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere