Mózessy Gergely: Katolikus püspökök a nyilasok fogságában


Mindszenty József és Shvoy Lajos elhurcolása

TÖRTÉNELMI KAPCSOLATOK A KÉT EGYHÁZMEGYE KÖZÖTT

A székesfehérvári és veszprémi egyházmegye történelmi kapcsolatrendszere mélyebb és szerteágazóbb annál, mint általában két szomszédos püspökségé lenni szokott. A veszprémi püspökség voltaképp anya-egyházmegyéje a székesfehérvárinak, hiszen az területéből szakadt ki 1777-ben új egyház-igazgatási egységként.

E mesterséges bontás eredményeként bizarr tulajdonviszonyok alakultak ki: a fehérvári püspökség némely birtoka továbbra is a veszprémi egyházmegyéhez tartozó területeken feküdt (Tés, 1917-től Ősi).1 E községek kegyura tehát a szomszéd egyházmegye volt; míg az átkerülő Füle jövedelme továbbra is a veszprémi káptalant gazdagította.

A fehérvári püspökség kezdeti személyi állománya is veszprémi papokból került ki. Első püspöke egy korábbi veszprémi aulista, Séllyei Nagy Ignác lett; de később is „importált” főpapokat a veszprémi egyházmegyéből Fehérvár, például a kiváló nyelvújítót és szónokot, Horváth Jánost (1830–1835). Korábban Kopácsy József is veszprémi kanonokból lett fehérvári püspök (1821–1825), de őt visszarendelte az uralkodói kegy Veszprémbe, majd prímásként Esztergomba küldte.3 De fordított mozgás is kimutatható: Veszprém utolsó püspöke és első érseke, Szendi József fehérvári egyházmegyés papként szocializálódott. Nem csak felső szinten mutatható ki papmozgás. Mindkét részről előfordult, hogy inkardináció nélkül befogadta az egyik egyházmegye a másik papját rövidebb-hosszabb időre.

* * *

A tanulmány további szövege
teljes terjedelmében letölthető PDF formátumban:

Letöltés


Könyvészeti adatok:

Megyetörténet. Egyház- és igazgatástörténeti tanulmányok a veszprémi püspökség 1009. évi adománylevele tiszteletére. Szerk. Hermann István - Karlinszky Balázs. A Veszprém Megyei Levéltár kiadványai 22. A veszprémi egyházmegye múltjából 22. 257-274


Vissza

 
Szemle


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2020. május 30. szombat, Janka és Zsanett napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2019.07.31. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Május  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
      3

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere