Mészáros István: Kik a „bukott rendszer örökösei?”

Adalékok Mindszenty és Nagy Imre viszonyához

Mindszenty 1956. november 3-án este elmondott rádióbeszédében többször is említésre került ez a szókapcsolat: „a bukott rendszer örökösei”. Mind az e témával foglalkozó szaktörténészek, mind az újságírók és politológus-kommentátorok kezdettől fogva máig úgy írtak, írnak erről, hogy a bíboros e kifejezéssel Nagy Imre reform-kommunista körét, illetve az 1956 októberében hatalomra került „Nagy Imre-kormányt”, tehát „a forradalom vezérkarát” illette.

S azt is hozzáfűzik, hogy a bíboros bizalmatlan volt Nagy Imrével szemben, s hogy beszédében az ő és munkatársai felelősségrevonását is követelte, a „bukott rendszerben” való tevékeny közreműködésük miatt.

A történészek és publicisták e tartalmi értelmezése azonban nem fedi a valóságot. A forradalom napjaiban ugyanis Mindszentynek semmi ellentéte nem volt Nagy Imrével, ennek semmi nyoma, semmi dokumentuma nincs. Ellenkezőleg: szimpátiával tekintett Nagy Imrére, a maga eszközeivel támogatta ekkor közzétett kormánytörekvéseit.

Az viszont kétségtelen tény, hogy Nagy Imre gyanakvással nézte Mindszentyt, őt riválisának, politikai ellenfelének, az ellentábor vezérének tartva.

Az alábbiakban Nagy Imre és Mindszenty 1956-os viszonyának megvilágításához szeretnénk néhány apró adalékkal hozzájárulni.

* * *

A tanulmány további szövege teljes terjedelmében letölthető PDF formátumban:

Letöltés


Vissza

 
Szemle


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2020. május 30. szombat, Janka és Zsanett napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2019.07.31. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Május  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
      3

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere