Mindszenty - A fehér vértanú


Koltay Gábor Horthy Miklós kormányzó életútjának bemutatása után ismét rendkívül érdekes, a magyar közéletben agyonhallgatott, tabu-témához nyúlt, Mindszenty József bíboros, hercegprímás életútját mutatja be egy kíváncsiskodó egyetemista ifjú (Sipos lmre, a Pesti Magyar Színház színművésze) ,,szemüvegén” át, aki motorral nyomába eredt és felkereste a főpásztor életútjának legtöbb állomásait. Így jutott el, s vele együtt a néző (Csehimindszentre, a szülőfaluba, Zalaegerszegre, Veszprémbe, Esztergomba, a hercegprímás üldöztetéseinek helyszíneire, Kőhidára, a hírhedt Andrássy út 60-ba, a Gyűjtőfogházba, Püspökszentlászlóra, Felsőpeténybe, majd 1956 után a l5 esztendeig otthont adó amerikai nagykövetség épületébe, végezetül pedig Bécsbe, az utolsó években biztonságot nyújtó Pazmaneumba.

Mindszenty - A fehér vértanú című film túlmutat Mindszenty hercegprímás életútján, hisz láthattuk földi maradványai hazahozatalának rendkívüli pillanatát, népe nagy szeretetét, ahogy fogadják őt a hazavezető út mentén. De a kíváncsiskodó, jövő nemzedéket képviselő ifjú eljut Lakitelekre, ahol már az utókor állít szobrot Mindszenty Józsefnek.

A filmben megszólalnak ma élő koronatanúk, Vecsey József, Harangozó Ferenc, Párkányi József, Szőke János szalézi szerzetes, a Hercegprímás boldoggá avatásának posztulátora, Márfi Gyula, Veres András, Kiss-Rigó László püspök, Bábel Balázs érsek, valamint Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, akitől megtudjuk: azt a mellkeresztet viseli, melyet Mindszenty bíboros kapott VI. Pál pápától, amikor fogadta az üldözött magyar főpapot a Vatikánban. Káhler Frigyes jogtörténész hozzászólásában rámutat: a kommunista diktatúra vezetőinek nem mártír bíborosra volt szükségük, hanem egy megalázott, megnyomorított papra, ezért nem végzeték ki a magyar katolikus egyház vezetőjét. A gondolkodó ifjú rádöbbenhet arra is, amíg Mindszenty bíboros korában a magyar nép jelentős többsége hivő és templomba járó volt, a kommunista, ateista évtizedek szétzüllesztették az erkölcsi értékrendet, a magyarság hitét. Bábel Balázs őszintén nyilatkozik erről, nagyon sokan egy falat kenyérért elárulták az igazságot, de nem ítéljük el őket.

Koltay Gábor megrendítő filmet készített Magyarország legtöbbet szenvedett bíborosáról Mindszenty – A fehér vértanú című filmet ajánljuk iskolák, egyetemek, főiskolák hallgatóinak. De minden bizonnyal nagy érdeklődéssel nézik meg a filmet azok is, akik átélték a filmben látható borzalmakat, a diktatúra évtizedeit, amikor megfigyelték mindazokat, akik templomba jártak, vagy titokban hittanra járatták a gyermekeiket, s azok is, akik

csak nagyszüleiktől, szüleiktől hallottak a magyar történelem e vérzivataros évtizedeiről, melynek fehér vértanúja volt Mindszenty József.

(Mindszenty - A fehér vértanú, színes, magyar dokumentumfilm megtekinthető az Uránia Nemzeti Filmszínházban, rendező: Koltay Gábor zeneszerző: Koltay Gergely Szűts István, operatőr és vágó: Mezei Attila, producer és gyártásvezető Somlai Zsuzsanna szereplő Sipos Imre.)

Vissza

 
Hír


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2019. augusztus 25. vasárnap, Lajos és Patrícia napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2019.07.31. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Augusztus  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
     3
  6  7
 

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere