Ruzsik Vilmos: Mindszenty bíboros utolsó lelkipásztori útja

Ez év májusában volt tíz éve, hogy Mindszenty bíboros holttestét Mariazellből hazahozták, és az esztergomi bazilika kriptájában újratemették. A hónap egyben halálának 26. évfordulója is volt. Amikor a volt franciaországi magyar főlelkész a Távlatok 1998-as évfolyamában elolvasta Mészáros István professzornak a bíborosról szóló tanulmányát (618–627), leírta a címben jelzett utolsó lelkipásztori útról szóló személyes emlékeit. Mint volt latin-amerikai misszionáriust hívták meg Mindszenty bíboros egyik kísérőjének. Rövidítve közöljük a visszaemlékezést.

Lille-ből, ahol éltem, egyszerű eljutni Angliába vonattal és hajóval. Csak arra nem számítottam, hogy 1975. április 9-re egész váratlanul hatalmas hó borított mindent. A kocsik álltak az országúton, semmi kilátás a mozgásra. Szerencsémre Forgó Marika ajánlotta előző nap, hogy kis kocsiján elvisz Lille-be a rendházunkból, hisz úgyis Lille-be jár tanítani. Fúrta magát a kis kocsi a hóban, és végre mégis csak ott voltunk a vasútállomás előtt. 9 óra volt, az indulás ideje. Hála Istennek, a vonat is késett, így tíz perc múlva már indultunk is Boulognesur-Mer, a tengerpart felé. Hajón mintegy másfél óra Dower. Délután derekán Mgr. Ispánky Béla, angliai főlelkész lakásán vártam a találkozást.

A Bíboros úr megérkezett már délelőtt. A délután a tévéprogramra és az újságírókkal való találkozásra volt szánva. Ez elhúzódott a késő esti órákig. A repülőtér közelében levő hotelben szállt meg a Bíboros úr és kísérője, dr. Harangozó Ferenc, a jó „Feri bá”, aki igazi kísérő-ápoló volt mellette, aki ismerte a gyógyszereket, tudta, mikor mit kell bevenni, mindent. (Azt is, hogy a szivart hogy kell kettévágni. A felet Bíboros úr magában elszívta ebéd után.)

Másnap reggel elég korán Ispánky atyával a hotelbe tartottunk, ahol Bíboros úr útra készen várt. Kommentálták az előző napi műsort. Úgy látszik, minden remekül sikerült.

* * *

A tanulmány további szövege teljes terjedelmében letölthető PDF formátumban:

Letöltés


Vissza

 
Szemle


mindszenty
imalanc
pantheon
tarsasag
emlekerem
osztondij
tamogatas
kapcsolat
elerhetoseg
 
 

Ma 2020. február 28. péntek, Elemér napja van.

hir
kep
hang
film
dokumentum
gondolat
emlekhely
szemle
archivum
 
 

Legutóbbi frissítés:
2019.07.31. Gondolat
Mindszenty öröknaptár
<<  Február  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
     
29 

Mindszenty József bíboros, herceprímás, esztergomi érsek címere